VilleSaarenketo

Lähimenneisyyden keikkakokemuksia, ja ajatuksenjakoa ilmaisesiintymisestä.

  • Tähän maisemaan heräsin 30 vuotiaana. Esiintyjän glamouria nääs.
    Tähän maisemaan heräsin 30 vuotiaana. Esiintyjän glamouria nääs.

Viime kirjoituksesta on pyörähtänyt jo yli viikko, niin on aika siis pistää uutta tulille. Tarkoitus oli jo kirjoittaa aiemmin, mutta ehtiminen on ollut vähän tiukilla +tietysti se, että meikäläisen keskittymiskyvyllä blogikirjoittaminen on ihan helkkarin vaikeaa kun kotona on ympärillä mm. basso, tabletti, kitara, upea vaimo, ohrapirtelöä, toinen basso, 9-voltin batteri jota on mukava nuolla...
No nyt olen Hervannan nesteellä, ja ympärillä lähinnä vain juotu kahvi, pipo ja rahapelejä. Ja kun olen rahapelikiellossa (itse asettamassa, n. kk sitten pelasin 35 € pelikoneeseen, ja alkoi vi***aaa) niin nyt sain käteni syyhyämään läppärinki ääreen.
Toi upea vaimo kommentti muuten pitää paikkansa, mutta lisätty myös sen takia kun viime blogistani sai kuulemma käsityksen (vaimon mukaan siis) että vaimo on mulle ensisijaisesti kulun puolittaja*. Ei todellakaan ole. Vasta toissijaisesti. :P

Oli mulla jotain asiaakin. Niin: Joku muuten saattaa tietää että minulla on ollut muusikko-koomikko uran lisäksi muitakin projekteja, ja yks ehkä menestynein projekti missä olen ollut herätettiin henkiin sopivasti synttäripäivänäni 21.11. Eli Teimme Vilhelm and Jay-bassorumpu kokoonpanolla pitkästä aikaa kokopitkän keikan. Ja oli kyl kivaa. Ne jotka ei tiedä projektiamme niin tässä esim. lyhyt video Talent-ajoiltamme:
https://

Keikkailtiin varsin aktiivisesti ennen ja pari vuotta talentin jälkeenkin, mutta sit keikkamyyntihommat kusi (ei osattu markkinoida hommaa eikä silloinen keikkamyyjäkään) + vuoden 2010 kesän jälkeen asuttiin eri kaupungeissa. Tosiaan tämän 21.11 keikan jälkeen molemmille jäi fiilis että laitetaan duo taas kiertämään Suomea. Ja nyt vanhempana ja viisaampana tiedän miten hommaa viedä hommaa eteenpäin, ja jos en tiedä niin selvitän tai laitan asianosaavat tyypit niille asioille, joita itse en osaa/ehdi tehdä. Jotenki nuorempana sitä vaan laittoi "munat yhteen koriin", eli käytännössä ajattelin että "nyt meillä on keikkamyyjä, se huolehtii sen puolen".
Joskus se voi toimia, joskus taas ei. Tässä Stand up -komediahommassa on se hyvä puoli, että yksi esiintyjä voi aivan hyvin olla monen ohjelmatoimiston listoilla, ja sen lisäksi on täysin ok myydä myös itse keikkaa. 
Varmasti musahommissakin näin voi olla, mutta omakohtainen kokemus on että tosi usein ohjelmatoimisto/keikkamyyjä vaatii yksinoikeutta. Olkaa nuoret muusikot tarkkana mihin ehtoihin lähdette.

Tuon 21.11 Keikan jälkeen heräsin josku klo 9 aikoihin vuokatista, ja tsekkasin ajomatkan seuraavalle keikalle. Kyseessä oli siis kaverin häät, jotka olin lupautunut heittään ikäänkuin häälahjaksi, jos illalle ei tule muuta (keikkaa pitää tehdä kun sitä on tarjolla, että voi maksaa vuokrat, autovakuutukset, ruoat, 9 voltin batterit...). Itsekin menin naimisiin tänä vuonna syyskuussa, ja saimme mm. paljon hyviä esityksiä lahjaksi.
Ja kivaahan siellä kaverin häissä oli, niin lavalla kuin vieraana. Pelkäsin ennen keikkaa että oma esiintyminen ei jostain syystä sopisi sinne, tai se ei jostain syystä olisi ollut minulle kivaa. Eräällä toisella keikalla oli nimittäin ihan eri meininki. Tämä oli siis myös esitys minkä heitin lahjaksi eräille tutuille ja mikä oli yksi epäkiitollisimmista esiintymiskokemuksistani koskaan.
Tämän keikan aloitusajankohta oli joskus klo 23 jälkeen lauantaina (tulin sinne toiselta keikalta), ja juhlapaikalla puolet porukasta (mukaanlukien juhlapariskunta) kauniisti sanottuna riitelivät hyvin äänekkäästi. Yritin monta kertaa saada porukan rauhoittumaan, mutta aina tuli leiskahti uudelleen. Lupaus on lupaus, ja heitin keikan. Näin jälkikäteen olen kyl naureskellut tapahtumalle, kun keikan aikana mm. toinen puoli yleisöstä räyhäsi ja toinen kuunteli fiiliksissä ja lauloi mukana kun esitin kitaralla John Lennonin "Imagine" biisin. Toinen koominen juttu oli kun pari tuntia keikan jälkeen  kysyin keikan tilanneelta henkilöltä "eikö ole niin, että ihmiset ei osaa arvostaa niitä asioita, mitä ne saa ilmaiseksi?" "JOO, NÄIN ON". Touche...

Ilmaisesiintyminen on muutenki vähä erikoista. Esiintyjien kesken on mm. facebookissa levinnyt hauska kuva, mikä tiivistää yleisen harhakäsityksen sopivasta korvauksesta esiintyjälle. Jos joku on missannut tämän, niin tässä:  http://static.music.cbc.ca/v2/modularpages/0/31/images/musician-ad_0402111523737.jpg

Tuohon minulla ei ole oikeastaan mitään lisättävää. Tämä ei tarkoita, ettenkö jatkossakin tekisi ilmaiseksi keikkoja tietyissä tapauksissa. Tällaisia itselle on esim. todella hyvän ystävän juhlat, treeniklubit (=hyvä paikka koomikolle testata uutta matskua) sekä erinäiset kilpailut, niinkuin tänä vuonna osallistuin viihdeohjelmien suomen mestaruuskisoihin sekä Vuoden tulokas-Stand up -komedia kilpailuun. Viihdeohjelmista sain Suomen mestaruustittelin (hopea kisasta ja korkein sijoittunut Suomalainen) sekä Vuoden tulokas-kisasta kunniamaininnan. Molemmat oli tosi kovatasoisia kilpailuja, eli varteenotettavia saavutuksia molemmat (vaikka itse kirjoitinkin). 
Tästä ilmaiskeikka-maksukeikka aiheesta voisin kirjoitella ties kuinka paljon, mutta ei se kai tämän blogin tarkoitus pelkästään ole. Taidan silti lopettaa tällä kertaa tähän. Minulla meni kuitenkin kolme kirjoituskertaa, että sain tämän loppuun. Pikkujoulukausi sattuu olemaan varsin aktiivista esiintyjille, ja sen lisäksi pidin sunnuntaina omat 30 v-juhlat täällä vuokratalossamme Sastamalan kunnassa :) Ja tosi hyvät pirskeet oli, jo senkin takia että vuokraisäntäni avulla saatiin tarjottua savusaunan(kin) avulla isolle osalle vieraista unohtumaton kokemus, jota he todella arvostivat. Sellaiset asiat jää mieleen, ja niitä asioita muistetaan pitkään lämmöllä. :)
Vielä isompi kiitos menee vaimolle, joka jäi viikonlopuksi kotia järjestämään näitä sunnuntain juhlia ja järkkäsi hän vielä kolehdinkeruun uusia musiikkitavaroita varten. Iso kiitos kaikille lahjaanosallistuneille näistä!

Ensi kerralla taidan höpötellä vähän mun näkemyksestä asioihin, mitä arvostan. Son moro!

(*kulun puolittaja on huono sananmuunnos)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.